Cambiar idioma
agenda
Informe d'Activitats
Irea amb xifres
  • 78  Investigadors   
  • 335  Seminaris IREA
  • 619  Publicacions
  • 249  Documents de treball IREA
Llegir més

Subscriu-te al Newsletter

Històric noticies

Program 2017 Barcelona Workshop

Data: 13/11/2017

AQR Research Group es complau d'anunciar el programa provisional de  2017 Barcelona Workshop on Regional and Urban Economics.

El Workshop, que se celebrarà del 23 al 24 de novembre, estarà centrat en la inferència causal en l'economia espacial. El seu objectiu és reunir investigadors en economia urbana i regional que treballen en el desenvolupament de mètodes que permetin estimar els efectes causals dels fenòmens en els quals el component especial té un paper destacat, així com els exercicis empírics en què es proporciona la inferència causal espacial.

Els ponents principals seran:
Petter Egger (KOF Swiss Economic Institute, ETH Zürich) 

Els participants hauran de registrar-se  mitjançant el registre en línia que hi ha disponible fins al 17 de novembre a: [+]

 

Per a més informació visitar la pàgina www.ub.edu/aqr/workshop/2017 o contactar aqr_workshop@ub.edu.

 _____________________________________________________________________________
 
Xavier Piulachs Lozada-Benavente defensa la seva tesi amb éxit

Data: 06/10/2017

 Xavier Piulachs Lozada-Benavente va defensar el pasat 26 de setembre la seva tesi doctoral. Els membres del jurat el formaven els Drs. Jordi Ocaña (president), Lupe Gómez-Melis (Universitat Politècnica de Catalunya)  i Cécile Proust-Lima (Université de Bordeaux). El Dr.Piulachs ésta ara avançant cap a la posició de postdoctorat a l' Université Catholique de Louvain (Bèlgica). La supervisió de la tesi va ser a càrrec dels Drs. Ramon Alemany i Montserrat Guillen.

La tesis proposa un nou mètode per a l'analisi de models de conjunts quan el procès longitudinal és un recompte. El Dr.Piulachs ha publicat els seus resultats a varies revistes de renom com PloSOne i SORT-Statistics and Operations Research Transaction, també a Kybernetes i Advances in Intellegent Systems and Computing. A més a més s'ha beneficiat de nombroses col·laboracions amb Dimitris Rizopoulos (Universitat Erasmus).

 _____________________________________________________________________________
 
 
Roberto Gásquez defensa exitosament la seva tesi  doctoral

Data: 19/09/2017

El 6 de setembre de 2017, Roberto Gásquez Mendoza    va defensar la seva tesi doctoral titulada "Relació entre  el futbol  i l'economia en l'àmbit internacional", supervisat  pel Dr. Vicente Royuela Mora i la Dra. Patricia García-Durán Huet.

La comissió del doctorat estava formada per la Dra. Jaume Garcia Villar (Universitat Pompeu Fabra),  el Dr. Plácido Rodríguez Guerrero (Universitat d'Oiedo) i el Dr. Pedro García del Barrio (Universitat Internacional de  Catalunya) que van qualificar  la tesi amb un "Excel·lent" amb la menció de Cum Laude. 

 Aquesta tesi doctoral estudia, des de diferents perspectives, el futbol, un exemple del fenomen de la globalització. La primera aplicació demostra que el futbol es pot considerar un indicador de desenvolupament a escala internacional. El segon proposa un model per identificar i mesurar els factors que determinen el rendiment dels països a través dels seus equips nacionals de futbol. Finalment, examina si la proporció de jugadors estrangers està relacionada amb l'èxit dels clubs de futbol nacionals i mundials.

 _____________________________________________________________________________
 
 Call for Papers GEOINNO 2018

Data: 13/06/2017

El grup de recerca AQR, conjuntament amb EuroLIO, organitza la 4a Conferència en Geografia de la Innovació a Barcelona, del 31 de gener al 2 de febrer de 2018.

L'objectiu d’aquesta conferència és reunir investigadors de diverses disciplines que van des de la geografia econòmica i la ciència regional, l’economia i les ciències de l’administració, la sociologia, i de ciències polítiques i de planificació.

El Call for Papers ja és obert

Són benvingudes les contribucions de treballs i resums extensos (mínim 3 pàgines) en una àmplia gamma de temes entre l'economia, la innovació i la geografia, tals com les externalitats i la innovació, els clústers, les xarxes d’innovació, la complexitat del coneixement, la política tecnològica i científica, universitats, la geografia de la ciència, i molt més, incloent 29 sessions especials organitzades per destacats acadèmics mundials en aquestes àrees de coneixement!

Totes les presentacions (sessions regulars i especials) s'han de fer electrònicament en el següent enllaç: http://geoinno2018.com/call-for-papers/

Idioma dels treballs/ resums extensos: Anglès
Data límit: 10 de setembre de 2017


Dates importants:
Data límit per a l’enviament de treballs: 10 de setembre de 2017
Informació d’acceptació dels treballs enviats: 2 d’octubre de 2017
Inici període d’inscripcions: 2 d’octubre de 2017
Data límit d’inscripció al congrés: 24 de novembre de 2017
Inici del Congrés: 31 de gener de 2017
Conferenciants:
Michael Storper (UCLA i LSE)
Frank Neffke (Harvard University)
Reinhilde Veugelers (Katholieke Universiteit Leuven)
Gillian Bristow (Cardiff University)
Per a més informació sobre el Call for Papers, si us plau visiteu: [+]
Per a més informació sobre la conferència www.geoinno2018.com

 
_____________________________________________________________________________

Hoon Choi Hoon Choi guardonat amb una beca de mobilitat SEBAP 
 

Data: 07/04/2017

Hoon Choi, estudiant de doctorat en el Grup de Recerca AQR, realitzarà una estada de tres mesos a la Universitat de Melbourne, des de finals de maig a finals d'agost de 2017.

Hoon Choi, estudiant de doctorat en el Grup de Recerca AQR, ha estat guardonat amb una Beca de mobilitat per a investigació SEBAP. Aquesta beca proporciona fons a personal docent  i investigador i estudiants de doctorat  d’ universitats catalanes i centres de recerca per dur a terme una estada acadèmica en una institució estrangera amb la finalitat de preparar projectes de recerca relacionats amb el desenvolupament econòmic de Barcelona i els seus voltants.El lliurament de premis va tenir lloc al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el 15 de març 2017.

Hoon Choi realitzarà una estada de tres mesos a la Universitat de Melbourne, des de finals de maig  fins finals d'agost. Durant la seva estada, la seva recerca es basarà en l’estudi de l'efecte de les taxes de la matrícula sobre la matrícula universitària. Un estudi comparatiu entre Seül i Barcelona es durà a terme per tal de posar en relleu els efectes de les diferents polítiques educatives. Aquestes polítiques han portat a una reducció de les taxes de matrícula a les universitats de Seül i un augment a les de Barcelona.

Per a més informació, visitar: [+]

 _____________________________________________________________________________

 

Resultado de imagen de cambra de comerc de barcelonaInforme trimestral de conjuntura catalana

 

Seguiment sistemàtic de l’evolució de l’economia catalana (IREA, AQR-Lab)

 

El Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra  de Comerç de Barcelona i el Laboratori de Transferència d’Anàlisi Quantitativa Regional de la Universitat de Barcelona (AQR-LAb), publiquen trimestralment aquest informe de conjuntura econòmica catalana.

 

L’anàlisi de conjuntura i perspectives econòmiques es basa en la informació proporcionada per fonts estadístiques pròpies (enquestes de conjuntura, Indicador de Clima Empresarial, previsions econòmiques, etc.), així com en la informació obtinguda d’altres estadístiques econòmiques disponibles de fonts oficials.

 

Aquesta publicació està disponible en català. Més informació:[+]

 _____________________________________________________________________________

 

Viabilitat i Repercussions de l'Establiment d'un Salari Mínim De Ciutat

data:24/03/2017

Durant les jornades “Viabilitat i repercussions de l'establiment d'un salari mínim de ciutat” celebrades al  Col·legi d’Economistes de Catalunya, el director d'IREA Jordi Suriñach ha participat en la presentació de l’estudi sobre “l’impacte de l’adopció d’un salari mínim a nivell local. Evidència internacional” elaborat pel laboratori AQR-lab d’economia aplicada de la Universitat de Barcelona.

Una de les principals conclusions del treball -que ha comparat diverses recerques a nivell internacional- és que la implantació d’un salari mínim no destrueix ocupació, tot i les diverses veus acreditades que fins fa pocs anys així ho asseguraven. Entre els diversos efectes positius del salari mínim, els autors destaquen un augment de la capacitat adquisitiva per part dels treballadors en les franges salarials més baixes, fet que genera més activitat econòmica; i una disminució de les taxes de pobresa i de la desigualtat, que també es tradueix en una menor dependència d’ajuts i prestacions socials. Ara bé, sí que s’observa un augment dels preus en alguns sectors.

Donat que els estudis en què es basen les recerques internacionals s’han fet sobre territoris amb economies diferents a la realitat de l’AMB i l’economia catalana, l’estudi també recomana fer una avaluació ex-ante sobre les característiques (estructura salarial, especialització sectorial, nivell de formació dels treballadors, etc) de l’AMB que afectarien a l’aplicació del salari mínim. Així mateix, suggereix tot un conjunt de temes sobre els que caldria reflexionar abans d’implantar la mesura (com el nivell salarial, la periodificació de la introducció de la mesura, si caldria plantejar-se excloure a determinats col·lectius o sectors, els mecanismes d’adopció, etc).

 _____________________________________________________________________________

 

AQR-Lab analitza l'activitat portuària dels ports de la Generalitat: Genera 992 milions anuals de facturació i més de 9.000 llocs de treball

 

Ports de la Generalitat ha encarregat al AQR-Lab (IREA) de la Universitat de Barcelona (UB) un estudi per analitzar l’impacte econòmic que genera l’activitat dels 45 ports que són competència de la Generalitat sobre l’economia catalana, que no inclou els ports de Barcelona i Tarragona. L’informe mostra que l’activitat realitzada l’any 2014 als 45 ports va generar una facturació de 991,6 milions d’euros, és a dir, va permetre facturar a Catalunya diàriament per valor de 2,7 milions d’euros. Al mateix temps, va aportar 448,2 milions d’euros al PIB de Catalunya (un 0,22% del PIB total català). L’activitat portuària ha contribuït al manteniment de 9.135 llocs de treball equivalents a temps complet (un 0,3% del total d’afiliats a la Seguretat Social  a Catalunya) i va generar una recaptació fiscal de 170,9 milions d’euros en impostos.

 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha destacat que l’estudi “posa de relleu que els ports esdevenen una indústria productiva que impulsa el desenvolupament de la economia catalana generant PIB i, sobretot, llocs de treball directes i indirectes”. Per a Font, “les dades avalen la política de partenariat entre Govern i els agents econòmics que gestionen i inverteixen en els ports catalans”. També s’ha referit a la nova Llei de ports, actualment en tràmit parlamentari, i al Pla de ports, en redacció, “que han de servir per impulsar el model català introduint conceptes de sostenibilitat ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, de port intel·ligent, aprofundir en la diversificació de sectors, millorar en la governança i facilitar la seva relació amb els entorns econòmics, socials, ambientals i urbans”, ha detallat.

 

Per elaborar aquest document s’ha pres com a referència l’any 2014 i s’han analitzat els set segments d’activitat següents: pesquera, nàutica, comercial, construcció i reparació de vaixells, restauració, turística i pública (aquesta darrera es refereix als serveis prestats directament per l’empresa Ports de la Generalitat).  En total s’ha treballat amb 734 empreses (principalment confraries de pescadors, clubs nàutics i drassanes), amb informació relativa de 1.934 armadors i tripulants de vaixells de pesca.   

 

L’estudi conclou que si l’impacte econòmic total generat per aquests ports es desglossa entre impacte directe, indirecte i induït, per cada 100 euros facturats de manera directa fruit de l’activitat als ports de la Generalitat s’aporten 86 euros de facturació indirecta i induïda. Tanmateix, per cada 100 euros de contribució al PIB directe es generen 113 euros addicionals. Alhora, per cada 100 ocupats directes es generen 61 treballadors de manera indirecta i induïda. A més, per  cada 100 euros de rendes salarials directes s’aporten 92 euros de rendes indirectes o induïdes.

 

Així mateix, si l’impacte econòmic es valora per segments d’activitat, la construcció, reparació i compravenda d’embarcacions, la pesca i la nàutica generen el 65% de l’impacte total.

 

Els sectors que han tingut major facturació i major ocupació de treballadors derivats de l’activitat portuària han estat pesca i aqüicultura, amb una facturació total de 110,7 milions d’euros i 2.117 ocupats; el sector d’emmagatzematge de mercaderies i activitats afins al transport amb 97,3 milions i 289 treballadors. El sector d’activitats esportives, recreatives i entreteniment amb 95,4 milions d’euros de facturació i 794 treballadors; i el sector de serveis de restauració amb 84,6 milions i 1.487 treballadors.

més info[+]

_____________________________________________________________________________
 
AQR-Lab estudia el "Desenvolupament de la garantia juvenil a Catalunya: Caracterització de la
 població i disseny de l’avaluació d’impacte."

Data: 04/03/2016

 L’estratègia Europa 2020, té com objectiu el millorar el funcionament dels mercats de treball europeus proposant aconseguir una taxa d’ocupació del 75% per a les persones d’entre 20 i 64 anys al 2020. El punt de partida de l’economia catalana no és el més adequat ja que la proporció de joves que formen part del col·lectiu NOEF (que no estan ni ocupats ni en processos d’educació o formació) amb edats compreses entre els 16 i els 29 anys ha anat creixent de manera sostinguda durant la crisi i s’ha situat a nivells alarmants.

En aquest estudi es caracteritza la població NOEF a Catalunya, així com els joves inscrits al registre de garantia juvenil i que han participat a les diferents accions impulsades pel SOC. Així mateix, es fixen les bases metodològiques per a realitzar una avaluació d’impacte de les mesures executades durant 2016, un cop aquestes hagin finalitzat.

 

 

El treball ha estat realitzat pel Laboratori de transferència d’Economia Aplicada (AQR-Lab) de la UB.  

El projecte INNOREDES mostra evidències del paper de la innovació en la creació de llocs de treball i en la competitivitat

Data: 14/03/2017

 Les empreses que innoven generen més ocupació i creen més llocs de treball qualificats. Concretament, després d’analitzar el comportament d’unes 10.000 empreses espanyoles en el període 2004-2013, s’observa que les empreses que han innovat en productes han fet augmentar els llocs de treball un 2 % més que les que no ho han fet, i han creat un 10 % més de llocs de treball qualificats. Aquesta és una de les conclusions del projecte INNOREDES, que han dut a terme durant dos anys investigadors del Grup d'Anàlisi Quantitativa Regional (AQR-IREA) de la Universitat de Barcelona. INNOREDES, amb el suport de la Fundació BBVA, ha estudiat el paper que té la col·laboració tecnològica i la participació en xarxes internacionals en la innovació de les empreses espanyoles, i els resultats d'aquest procés en la competitivitat, la creació d’ocupació i la desigualtat.

 

El projecte INNOREDES arriba a altres conclusions, com ara que el context regional, per exemple el percentatge d’empreses innovadores ubicades al territori, influeix en la capacitat d’una empresa per absorbir la innovació, especialment en el cas de les empreses petites i mitjanes. A l’hora d’innovar, es comprova que la cooperació, tant amb altres empreses com amb centres de recerca, té un pes important. Aquesta cooperació és especialment crucial per a les empreses situades en regions amb un sistema feble d’innovació. Per exemple, a les Illes Balears, una empresa que estableix algun tipus de cooperació té sis vegades més probabilitats d’innovar que una que no manté cap cooperació.

 

En el cas de la regió de Madrid, amb un entorn més bo per a la innovació, aquesta diferència a favor de les empreses que cooperen es redueix 2,75 vegades. Respecte al tipus de cooperació, els investigadors apunten que la cooperació internacional resulta més beneficiosa que la que es duu a terme amb empreses i centres d’un entorn més proper. I a escala internacional, la cooperació amb els Estats Units té més impacte que les aliances dins d’Europa.

 

Per a més informació sobre el projecte, visiteu: www.proyectoinnoredes.wordpress.com/

 

 


20 de Febrer de 2017: Workshop on the Economics and Politics of Local Governments

 

Data: 15 de febrer de 2017

 

Workshop on the Economics and Politics of Local Governments tindrà lloc el pròxim dilluns, dia 20 de Febrer de 2017. L’event es celebrarà a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Per a més informació, podeu consultar el programa de la jornada:

 

Títle: Economics and Politics of Local Governments

 

Organizers:

Germà Bel (GiM-IREA & Càtedra Pasqual Maragall – Universitat de Barcelona)
Raymond Gradus (Vrije Universiteit Amsterdam)
Jordi Rosell (GiM-IREA – Universitat de Barcelona)

 

I Session, 10h a 10h50: Economics and Management of Local Public Services

1) Raymond Gradus (Vreij Universiteit Amsterdam) & Jordi Rosell (U. de Barcelona):
Cost functions in social services: some preliminary results for Dutch municipalities
(Authors: Tjerk Budding, Raymond Gradus & Jordi Rosell)

2) Germà Bel (Universitat de Barcelona):
It depends on what you share: Cooperation in the delivery of local public services and costs in New York State
(Authors: Germà Bel, Bingxi Qian & Mildred Warner)

10h50-11h10: Coffee Break

II Session, 11h10 to 12h: Politics of Local Governments

1) Ringa Raudla (Tallinn University of Technology),
These Rules are Made for Spending: Testing and Extending the Law of 1/n
(Authors: Germà Bel, Ringa Raudla, Miguel Rodrigues & António Tavares)

2) António Tavares (Universidade do Minho):
Best of Both Worlds? Partisan and Nonpartisan Lists and Voter Turnout in Local Elections in Portugal
(Authors: Ringa Raudla & António Tavares)

 

 

 

 
  

La economía catalana mantiene una tasa de crecimiento estable en el primer trimestre de 2017 AQR-Lab (IREA)

La economía catalana mantiene una tasa de crecimiento estable en el primer trimestre de 2017 y se espera un crecimiento anual de 2.7%

AQR-Lab (IREA)

Fecha: 02 de febrero de 2017

La industria sigue ampliando y mejorando sus perspectivas en el primer trimestre de 2017, si bien los dos sectores están todavía lejos de volver a la situación previa a la crisis. Los últimos meses del año 2016  la economía catalana se ha comportado mejor de lo esperado y, en consecuencia, el crecimiento intertrimestral del PIB sólo se ha reducido una décima parte comparado con el trimestre anterior, situándose en el 0,6%. Según esta estimación, el crecimiento anual del PIB pasaría de 3,4% en el tercer trimestre a 2,9% en el cuarto.

Una vez completado el año, la Cámara y AQR-Lab de la Universidad de Barcelona estiman que la economía catalana ha crecido un 3,3% en 2016, un crecimiento similar al 3,4% registrado en el año 2015 y una décima superior a la estimación del INE para España (3.2%).

El crecimiento trimestral prácticamente estabilizado en el cuarto trimestre y el primer trimestre de 2017

La fuerza de la demanda interna está compensando el efecto negativo del aumento de los precios del petróleo y, consecuentemente, la economía ha mantenido un crecimiento relativamente estable en el cuarto trimestre de 2006, que será el primer trimestre de 2017 (0,6% intertrimestral).  Los cuatro factores principales que explican este tipo relativamente estable de crecimiento son: la fuerza de la creación de empleo, el dinamismo del consumo, las condiciones financieras muy favorables y la depreciación del euro

Further information: [+]

Download PDF

 


L’impacte sobre l’ocupació d’uns menors costos salarials. Nou informe d’EUROFOUND

L’impacte sobre l’ocupació d’uns menors costos salarials. Nou informe d’EUROFOUND

 

Data: 30 de Gener, 2017

 

 L'informe "Employment effects of reduced non-wage labour costs" ha estat publicat el 30 de gener pel European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (EUROFOUND).

L'objectiu principal d'aquest informe és avaluar l'efectivitat dels incentius des del costat de l'empresari per generar resultats positius en el mercat laboral. L'informe resumeix l'estat actual dels coneixements sobre l'eficàcia dels canvis en les cotitzacions a la Seguretat Social dels ocupadors, els impostos sobre la nòmina de l'ocupador i els incentius funcionalment equivalents de l'ocupador com a polítiques d'intervenció generadores d'ocupació. L'avaluació va incloure una revisió de 68 avaluacions metodològicament sòlides d'intervencions polítiques específiques, inclòs una metaanàlisi detallada. Les avaluacions cobertes es refereixen en gran mesura a les polítiques aplicades en els Estats membres de la UE a partir de l'any 2000. L'informe també presenta una visió general de les polítiques més recents (2008-2014) aplicades a diferents estats membres.

Els membres de AQR-IREA Raül Ramos, Enrique López-Bazo, Vicente Royuela, Rosina Moreno i Jordi Suriñach juntament amb Christian Dreger, Carlos Vaques i John Hurley van formar l'equip d'investigació.

 

Per a més informació: pàgina web Eurofound [+], feu clic aquí per descarregar-vos l'informe [+].


 

 

Publicat un estudi sobre la Teoria Quantitativa

 

Data: 22/12/2016

 

El Banc d’Espanya ha publicat un estudi sobre la Teoria Quantitativa del Diner a Espanya:1883-1998 elaborat per les doctores Carme Riera Prunera i Yolanda Blasco Martel.

La sèrie Estudios de Historia Económica del Banc d’Espanya acaba de publicar aquest mes de desembre el seu darrer llibre (volum n.72) titulat “La Teoría Cuantitativa del Dinero. La demanda de dinero en España: 1883-1998”. L’objectiu de la sèrie és difondre la història econòmica espanyola incidint en els aspectes quantitatius. L’estudi sotmet a prova les hipòtesis de la teoria quantitativa del diner des de l’extensió del bitllet únic del Banc d’Espanya, a finals del segle XIX, fins a l’inici de la plena integració monetària amb Europa, amb la desaparició de la pesseta com a moneda estatal. Es tracta del primer estudi de la teoria que comprèn un període tan llarg i la primera vegada que s’aplica per a Espanya. L’estudi es centra en els efectes del diner sobre l’economia i el grau de control que té el Banc Central sobre el diner, i analitza el grau d’efectivitat a l’hora d’utilitzar els instruments que l’autoritat monetària tenia l’abast amb l’objectiu d’aconseguir l’estabilitat de preus.

La investigació fou presentada el passat 6 d’octubre a la seu central del Banc d’Espanya a Madrid en el marc del II Seminar in Economic History.

 

 


 

Raül Ramos al North Africa Business Development Forum 2016

 

data: 29/11/2016

 

Raül Ramos participarà en una taula rodona sobre els mercats de treball en North Africa Business Development Forum 2016

Durant la Mediterranean Week of Economic Leaders 2016 que tindrà lloc a Barcelona entre el 30 de novembre i el 2 de desembre, Raul Ramos participarà en una taula rodona sobre economia capital humà i mercat laboral al 13th North Africa Business Development Forum (NABDF).

La 13a edició de NABDF, organitzat per ASCAME i IEMed, se centrarà en el mercat laboral en la regió, així com els diferents reptes de transport i integració financera davant de la regió.

 

Per a més informació.

 


 

INNOREDES ha finalitzat amb èxit

 

Data: 19/01/2017

 

El projecte INNOREDES publica la seva segona E-Newsletter i estrena Canal de Youtube 

 

El projecte “Technological cooperation networks and innovation. Determinants and impact on Spanish firms’ competitiveness” (INNOREDES)  va ser un dels cinc seleccionats per a ser finançats dins de les ajudes de la Fundació BBVA per a Projectes d'Investigació en Socioeconomia del 2014.

INNOREDES ha aportat una sòlida evidència sobre el rol que exerceix la cooperació tecnològica i la participació en xarxes globals d'innovació en l'èxit de la innovació de les empreses espanyoles. També ha estudiat l'impacte d'aquestes xarxes de cooperació en el rendiment econòmic de les empreses, especialment en relació amb la seva competitivitat internacional, així com la generació de mà d'obra i les desigualtats. 

 

Els resultats es poden trobar al Canal Youtube INNOREDES. Us podeu subscriure al Canal aquí. Podeu descarregar-vos la segona E-Newsletter del projecte seguint aquest enllaç: [+]

 

Per a més informació sobre el projecte, visiteu: www.proyectoinnoredes.wordpress.com/

 


 

David Castells-Quintana guanya el premi José Manuel Blecua

 

 

Data: 24/11/2016

 

David Castells-Quintana, membre del grup de recerca AQR, ha estat guardonat amb el Premi José Manuel Blecua al millor article publicat en una revista reconeguda en l’àmbit d’Humanitats i Ciències Socials que concedeix anualment el Consell Social de la Universitat de Barcelona pel seu article "Malthus living in slum: Urban concentration, infraestructure and economic growth” a la revista Journal of Urban Economics.

El lliurement de premis tindrà lloc a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona el 24 de novembre. 

 

Per a més informació podeu visitar: [+]

 


 

Taller Internacional sobre l'economia de Parking

Data: 28 novembre 2016

Aquesta conferència es centrarà en els desenvolupaments recents en l'economia d'aparcament. En reunir a investigadors de diferents països, aquesta busca convertir-se en una trobada internacional per discutir els avenços i reptes de la recerca en aquest camp.

El taller reunirà acadèmics, polítics i professionals de sectors públic i privat per discutir aquestes qüestions. El format de conferència estarà dissenyat per facilitar les interaccions informals entre els participants.

Per tal d'assistir al taller cal registrar-se via l'enllaç següent. La inscripció és gratuïta, però les places són limitades. Més informació

 

 


 

Raul Ramos i Sandra Nieto participaran a la Third PIAAC International Conference.

 

Data: 07/11/2016

 

Raul i Sandra, membres d'AQR-IREA, presentaran el seu treball "Do Entrepreneurs Use Different Skills? Evidence from PIAAC".

L’objectiu de la conferència, que es celebrarà a Madrid entre el 6 i el 8 de novembre de 2016,  és promoure l'ús de les dades de PIAAC per ajudar a l’anàlisi de temes importants des de la perspectiva de les polítiques publiques.

L’anàlisi realitzada utilitza microdades de PIAAC per tal de caracteritzar els emprenedors en relació als assalariats en termes de les habilitats que utilitzen en diferents aspectes de la vida, la feina i en relació a estratègies d’aprenentatge. Els seu resultats están en línea amb la hipòtesi de Lazear qui argumenta que els individus amb un conjunt d'habilitats divers i equilibrat té més possibilitats de ser emprenedor que aquells que no posseeixen aquest conjunt d'habilitas. Tanmateix, l'anàlisi també mostra que hi ha algunes habilitats que semblen ser més importants que altres. En concret, la discrecionalitat a l’hora de poder dur a terme diferents tasques, la capacitat de planificar i influir a la feina i la predisposició a aprendre semblen ser claus per tal de desenvolupar feines emprenedores.

 

Per a més informació podeu visitar: [+]

 


 

El Dr. Jordi Suriñach ponent en els “XVII Encuentros  de los Servicios de Información y Orientación Universitarios”

 

 

El Dr. Jordi Suriñach ha estat convidat a participar com a ponent en els “XVII Encuentros  de los Servicios de Información y Orientación Universitarios”, que se celebraran del 27 al 29 d’abril a la Universidad de La Rioja.

 

El lema d’aquesta edició és “La información y orientación universitaria: más allá de la admisión” on es tractarà el tema de l’abandonament a l’etapa universitària i quines accions poden fer els serveis d’informació i orientació universitaris (SIOU)  per tal de minimitzar-ho. El SIOU és un grup de treball que reuneix a tècnics dels Serveis d’Informació i Orientació de 36 universitats espanyoles.

En el marc d’aquesta edició el Dr. Jordi Suriñach realitzarà un resum del conjunt d’estudis sobre abandonament fets per a la Universitat de Barcelona que ha dirigit conjuntament amb el Dr. Miquel Clar, des de l’any 2007 fins l’actualitat. D’aquesta manera, es pretén fer extensiva l’experiència de la UB al conjunt de les universitat espanyoles.

La informació dels encontres es troba en el següent enllaç.


 

AQR-Lab presenta l’”Estudi sobre l’impacte de l’adopció d’un salari mínim a nivell local. Evidència internacional”

 

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va participar en la presentació de l’“Estudi sobre l’impacte de l’adopció d’un salari mínim a nivell local. Evidència internacional” elaborat pel Laboratori AQR-Lab d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona i encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Un de les principals conclusions del treball -que ha comparat diverses recerques a nivell internacional- és que la implantació d’un salari mínim no destrueix ocupació, tot i les diverses veus acreditades que fins fa pocs anys així ho asseguraven. Entre els diversos efectes positius del salari mínim, els autors destaquen un augment de la capacitat adquisitiva per part dels treballadors en les franges salarials més baixes, fet que genera més activitat econòmica; i una disminució de les taxes de pobresa i de la desigualtat, que també es tradueix en una menor dependència d’ajuts i prestacions socials. Una altra mesura és l’augment dels preus.

Donat que els estudis en què es basen les recerques internacionals s’han fet sobre territoris amb economies diferents a la realitat de l’AMB i l’economia catalana, l’estudi també recomana fer una avaluació ex-ante sobre les característiques (estructura salarial, especialització sectorial, nivell de formació dels treballadors, etc) de l’AMB que afectarien a l’aplicació del salari mínim. Així mateix, suggereix tot un conjunt de temes sobre els que caldria reflexionar abans d’implantar la mesura (com el salari, la periodificació de la introducció de la mesura, si caldria plantejar-se excloure a determinats col·lectius o sectors, els mecanismes d’adopció, etc).

Per a més informació consultar el següent enllaç:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/290653/ca/consellera-treball-afers-socials-families-dolors-bassa-sha-compromes-treballar-agents-implicats-assolir-salari-minim-digne.do

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Investigadors d’AQR autors del llibre: “Excursionisme en àrees petites : Metodologia i aplicació: la demarcació de Barcelona”

La Diputació de Barcelona publica el llibre “Excursionisme en àrees petites Metodologia i aplicació: la demarcació de Barcelona” Suriñach, J. [dir.], Casanovas, J.A. [coo.], André, M., Murillo, J., Romaní, J. (2015).

Aquest treball és pioner a tot Europa en proposar una metodologia específica per identificar i comptabilitzar els excursionistes (visitants de dia) que es mouen en el territori, i que en el cas de Barcelona i les seves comarques representa un volum molt important i fins ara no quantificat de persones. Es presenta la metodologia  emprada i una aplicació al cas de la comarca de l’Alt Penedès.


Aquesta publicació és el resultat del treball conjunt entre el Laboratori de Transferència AQR-Lab, CEGOS  i la Diputació de Barcelona.

Per consultar el llibre, visitar el següent enllaç : [ +]

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

La Dra Vayá (AQR-Lab de la UB) presentarà l’estudi sobre l'impacte econòmic dels creuers realitzat per al Port de Barcelona

El proper dijous 28 d’abril de 2016 a les 10.30hores a la Casa Llotja, es presentarà el treball Estudi de l'impacte econòmic generat per l'activitat de creuers del Port de Barcelona.

L’acte estarà presidit pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Excm. Sr. Miquel Valls, el president del Port de Barcelona, Excm. Sr. Sixte Cambra, una de les autores del treball i membre d’AQR-Lab, Dra. Esther Vayá, el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Jordi Baiget i la Il·lma Sra Gala Pin, Regidora de Participació i Districtes i Regidora de Ciutat Vella.

L’estudi encarregat fa més d'un any al laboratori AQR-Lab, i amb la col·laboració de Turisme de Barcelona, posa de manifest que el sector permet mantenir gairebé 7.000 llocs de treball.  A més, conclou que l’activitat de creuers del Port de Barcelona:

·                     Genera una facturació anual de 796 milions d’euros a Catalunya (2,2 milions diaris).

·                     Contribueix al PIB de Catalunya en 413 milions d’euros.

·                     Genera 152 milions d’euros de recaptació fiscal.

·                     Aporta connectivitat de vols a l’aeroport de Barcelona i estabilitat econòmica en d’altres sectors de la ciutat

·                     No únicament beneficia als sectors lligats al turisme sinó també a d’altres sectors de serveis i industrials

·                     Correspon a un perfil de creuerista que acostuma a viatjar en parella, amb notable interès per conèixer la ciutat i n’és un bon prescriptor (el 90% volen tornar i la recomanen a amics i coneguts)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Newsletter IREA-UB

Ja està disponible el Newsletter del 1er semestre 2015.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vidacaixa i Riskcenter-IREA presenten un estudi sobre PIMES i autònoms
Ramón Alemany i Montserrat Guillén presenten els resultats d'un estudi sobre la gestió de riscos per als treballadors autònoms al CaixaForum de Madrid. L'estudi demana una major innovació en els instruments de jubilació i el suport a la planificació de pensions.
Descarregar estudi:[+]
 
 

 
Estefanía Alaminos, guardonada amb el IV Premi Joves Investigadors: Premi Bernado Pena 2015
Estefanía Alaminos, estudiant del programa de doctorat en Empresa de la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca Riskcenter-IREA, ha rebut el IV Premi Joves Investigadors: Premi Bernado Pena 2015.
El premi s’atorga al millor treball inèdit presentat al XXIX Congrés Internacional d’Economia Aplicada, que va tenir lloc a Conca del 24 al 27 de juny de 2015. La jove investigadora va presentar com a ponència el treball titulat «Una estimació actuarial del cost individual de les pensions de jubilació i viduïtat: concurrència de pensions en el sistema de la seguretat social espanyol» (Alaminos i Ayuso, 2015) pel qual va rebre el premi. El congrés es va celebrar a la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) amb la col·laboració de diferents organitzadors com ara l’Institut d’Estudis Borsaris, sota l’eix central de la sostenibilitat i suficiència del sistemes de pensions.
 
ls investigadors del AQR-Lab que han elaborat l’estudi “Wage dispersion in the EU” concedeixen una entrevista a la UB
 
Els investigadors Jordi Suriñach, Raül Ramos, Vicente Royuela i Enrique López Bazo (AQR-Lab) concedeixen una entrevista a la UB sobre les principals conclusions que es desprenen del seu estudi elaborat juntament amb Christian Dreger (DIW) “Wage dispersion in the EU”.  
 
El Parlament Europeu ha publicat recentment aquest informe, que s’ha basat principalment en l’Enquesta d’ingressos i condicions de vida i en l’Enquesta d’estructura salarial.
 
La UB ha parlat amb els investigadors sobre les conclusions d’aquest treball, que ofereix una radiografia de l’estat de la desigualtat salarial a Europa.
 
Per veure l’entrevista:[+]

 
Valeria Bernardo (GIM-IREA)  premi al millor treball sobre temes d'innovació presentat al “3rd PhD Workshop on Industrial and Public Economics (WIPE)”
 
Valeria Bernardo (GIM-IREA) ha rebut el premi 2015 al millor treball sobre temes d'innovació per el paper "Fast Charging Stations: Simulating Entry and Location in a Game of Strategic Interaction" elaborat conjuntament amb Joan-Ramon Borrell (GIM-IREA) i Jordi Perdiguero (UAB). El premi ha estat atorgat per La Càtedra per al Foment de la Innovació empresarial (URV).
 
Descarregar article: [+]

 


  

Segon Informe trimestral de conjuntura catalana 

AQR-Lab ha realitzat amb la Cambra de Comerç de Barcelona el segon anàlisi trimestral de conjuntura econòmica catalana basada en la informació proporcionada per les fonts estadístiques pròpies (enquestes de conjuntura, Indicador de Clima Empresarial, previsions, etc.) i la informació obtinguda de les estadístiques econòmiques disponibles.
 
Segons estimacions de la Cambra i AQR-Lab de la UB, el PIB català ha crescut el 0,7% intertrimestral el primer trimestre, idèntic al del quart trimestre de 2014. L’element clau que explica l’evolució positiva del PIB tant a Catalunya com a Espanya està sent la demanda interna, ja que el sector exterior segueix tenint una aportació negativa, si bé cada cop és menor. D’acord amb aquestes estimacions, el creixement interanual del PIB passaria de l’1,9% el quart trimestre de 2014 al 2,2% el primer trimestre de 2015, la xifra més elevada des de principis de 2008.
 
 
Per a més informació: [+]
 

 Mercedes Ayuso i Miguel Santolino, guardonats amb el «I Premi al Talent al sector Assegurador»
Els professors de la Universitat de Barcelona Mercedes Ayuso i Miguel Santolino, membres del grup de recerca Riskcenter-IREA, han rebut el «I Premi al Talent en el sector Assegurador», atorgat per INESE al millor estudi sectorial a Espanya, Portugal i Llatinoamèrica, pel treball Tipologia de litigis amb component asseguradora a la jurisdicció civil (Revista Española de Seguros, 2013, N.156, pp. 564-583).El treball s’ha dut a terme en el marc d’un conveni de col·laboració amb l’empresa de defensa jurídica DAS, del grup ERGO.
En l’estudi s’investiga el futur impacte de la legislació recent adreçada a la racionalització de l’exercici de la potestat jurisdiccional en la promoció de la mediació i l’arbitratge com a mecanismes alternatius de resolució de conflictes amb component asseguradora.

Informe trimestral de conjuntura catalana 
AQR-Lab ha realitzat amb la Cambra de Comerç de Barcelona l’ anàlisi trimestral de conjuntura econòmica catalana basada en la informació proporcionada per les fonts estadístiques pròpies (enquestes de conjuntura, Indicador de Clima Empresarial, previsions, etc.) i la informació obtinguda de les estadístiques econòmiques disponibles.
 
L’estudi posa de manifest que el context internacional millora però els riscos van a l’alça, que l’economia catalana està registrant una reactivació molt ràpida, superior a l’espanyola i que el balanç de 2014 és positiu a tots els sectors econòmics, per primera vegada des de l’inici de la crisi.
 
Per a més informació, consultar l’estudi publicat en el següent enllaç: [+]

 
 
El Parlament Europeu ha publicat els resultats de l’estudi Wage dispersion in the EU elaborat pel AQR-Lab
 
El Parlament Europeu ha publicat els resultats de l’estudi Wage dispersion in the EU, elaborat pel Laboratori de Transferència en Economia Aplicada (AQR-Lab) de la Universitat de Barcelona. L’equip d’investigadors de la UB, compost per Jordi Suriñach, Enrique López Bazo, Raúl Ramos i Vicente Royuela, han elaborat el treball juntament amb Christian Dreger, de l’Institut Alemany de Recerca Econòmica (DIW, Berlin).  
 
El treball analitza el paper de les institucions del mercat laboral sobre l’evolució de la desigualtat salarial als vint-i-sis estats membres de la UE. Entre les conclusions principals de l’estudi, els investigadors han constatat que la desigualtat va augmentar a dos terços dels països estudiats entre el 2006 i el 2011. Pel que fa a la desigualtat d'ingressos anuals, Espanya encapçala l’augment de la desigualtat, seguida de Xipre, Hongria i Eslovàquia.
 
L’estudi s’ha basat en l’anàlisi de la informació recollida a l’estadística sobre la renda i les condicions de vida a la UE (EU-SILC) o l’enquesta sobre l’estructura salarial de la UE (SES), entre altres estadístiques europees. Els investigadors també han comparat diferents mesures de la desigualtat, com ara el coeficient de Gini. Aquest índex mesura el grau en què la distribució dels ingressos entre els individus dins d'una economia es desvia d'una distribució perfectament igualitària en què tothom tindria els mateixos ingressos.
 
Descarregar estudi: www.ub.edu/irea/european.pdf
Llegir més: [+]

  
Rosina Moreno (AQR-IREA)distingida amb el Premi ICREA Acadèmia 2014
 
 
El Premi ICREA Acadèmia 2014  ha distingit la trajectòria científica de la investigadora Rosina Moreno (AQR-IREA) en el marc d’una edició que ha reconegut la tasca científica de trenta experts de tot l’àmbit català.
 
Rosina Moreno és professora del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Espanyola i membre del Grup de Recerca d’Anàlisi Quantitativa Regional (AQR-IREA). És coautora dels llibres Knowledge externalities, innovation clusters and regional development (2007), Técnicas de evaluación económica en el campo sanitario (Publicacions i Edicions UB, 2004); i Técnicas econométricas para el tratamiento de datos espaciales: La econometría espacial (Publicacions i Edicions UB, 2000). També ha publicat una vintena d’articles sobre inversió en infraestructures, desenvolupament regional i economia urbana en revistes especialitzades.
 

 
  
La Fundació BBVA concedeix un ajut al projecte INNOREDES al grup AQR-IREA
La Fundació BBVA concedeix una de les seves cinc ajudes a projectes de recerca en l'àrea de socioeconomia a un equip integrat i liderat per investigadors del grup AQR-IREA. El projecte " Redes de colaboración tecnológica e innovación. Determinantes y efectos sobre la competitividad de las empresas españolas "ha estat un dels 5 seleccionats per ser finançat dins de la convocatòria de les Ajudes Fundació BBVA a Projectes d'Investigació en Socioeconomia. El nombre de sol·licituds presentades en aquesta àrea va superar el centenar. L'equip del projecte està compost pels membres del AQR Rosina Moreno, Josep Lluís Carrión, Enrique López-Bazo, Raul Ramos, Vicente Royuela, Jordi Suriñach i Eesther Vayá. Així mateix compta amb la participació de R. Crescenzi (LSE), E. Miguelez (Univ. Bordeaux) i S. Usai (CRENoS-Univ. of Cagliari).
L'objectiu general del projecte, a executar al llarg dels dos propers anys, és el de proporcionar evidència robusta sobre el paper que juga la col·laboració tecnològica i la participació en xarxes globals d'innovació en l'èxit de l'activitat innovadora de l'empresa espanyola i de l'efecte que aquesta té tant sobre els resultats empresarials, especialment pel que fa a la seva competitivitat internacional, com en la generació d'ocupació i la desigualtat d'ingressos.
 

 
Parlament Europeu: “Wage and Income Inequality in the European Union
L’equip d’investigadors de la UB composat pels Drs. Jordi Suriñach, Enrique López-Bazo, Raul Ramos i Vicente Royuela (AQR-Lab) juntament amb Christian DREGER (Institut Deutsches für Wirtschaftsforschung, DIW Berlin)  han elaborat el treball WAGE AND INCOME INEQUALITY IN THE EU per al Parlament Europeu.
Aquest estudi, proporcionat per el Policy Department A for the Committee on Employment and Social Affairs, resumeix els resultants del projecteWage Dispersion in the European Union”.
Per veure l’article complet: [+]

  
La Fundació BBVA atorga una ajuda a un projecte d'AQR-IREA
El projecte "Redes de colaboración tecnológica e innovación. Determinantes y efectos sobre la competitividad de las empresas españolas" presentat per l’equip d’investigadors AQR-IREA ha estat seleccionats per ésser finançat dins de la convocatòria de les Ayudas Fundación BBVA a Proyectos de Investigación en Socioeconomía
Per veure més información: [+]
 

 
L’Ajuntament de Barcelona encarrega a AQR-Lab la realització d’un estudi per avaluar la proba pilot d’obertura de comerços en diumenges d’estiu 2014.
 
El Laboratori de Transferència AQR-Lab elabora un estudi per a l’Ajuntament de Barcelona titulat Avaluació de l’Obertura dels Comerços als Diumenges d’Estiu a la Ciutat de Barcelona.
 
El 17 de novembre de 2014 els membres de l’equip investigador, format per Jordi Suriñach, Jordi López-Tamayo i Esther Vayá, van presentar en roda de premsa el treball final juntament amb la Tinent Alcalde Sònica Recasens.
L’objectiu de l’estudi ha estat realitzar una valoració global de la proba pilot d’obertura de comerços els diumenges de l’estiu 2014, així com també conèixer l’opinió dels agents sobre la valoració de potencials canvis d’aquesta obertura per al futur.
Les principals conclusions de l’estudi posen de manifest que hi ha un elevat coneixement de la normativa d’obertura, però encara hi ha marge de creixement en certs comerços, tipologia de comerciants i consumidors. L’obertura, excepte a Ciutat Vella, és més un tema d’eixos/carrers que de barris o districtes. D’altra banda es remarca que no hi ha una posició clara ni de comerciants ni de clients sobre la zona a obrir o la franja horària. S’observa una certa contracció addicional dels comerços, canvi d’hàbits en residents a Barcelona i una despesa addicional. Tot i això, són els clients estrangers els que aprofiten més l’obertura dels comerços els diumenges. A més a més, els diumenges hi ha un percentatge de vendes que de no obrir, és perdrien.
En base als resultats obtinguts d’aquest estudi, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit tornar a repetir l’experiència i permetre l’obertura de comerços del centre de la ciutat els diumenges d’estiu, amb els mateixos termes que s’ha realitzat aquest any.
Per veure l’informe complet:
 

 
Newsletter IREA-UB
Ja està disponible el Newsletter del 1er semestre 2014.
 

AQR-Lab assessora el Parlament Europeu amb l’estudi  «Wage Dispersion in the EU»

El Laboratori de transferència AQR-Lab, juntament amb l’Institut Deutsches für Wirtschaftsforschung (DIW), ha assessorat el Parlament Europeu amb un estudi titulat «Wage Dispersion in the EU»
El 4 de novembre de 2014 els membres de l’equip investigador, format per Enrique López-Bazo, Christian Dreger,  Raül Ramos i Vicente Royuela i Jordi Suriñach, van presentar el treball final al Parlament Europeu.
L’objectiu de l’estudi ha estat analitzar les desigualtats salarials als països de la UE, així com també el paper de les polítiques estructurals, en particular les que fan referència a la regulació del mercat laboral, en els canvis recents en la desigualtat dels ingressos laborals als estats membres de la UE.
Concretament, aquest estudi ha proporcionat una anàlisi en profunditat sobre l’efecte en els salaris i en la desigualtat dels ingressos laborals del sistema de negociació col•lectiva, de l’existència i la magnitud relativa d’un salari mínim, i de la coexistència de llocs de treball de diferent qualitat.
Aquest és el segon projecte que el laboratori AQR-Lab efectua per al Parlament Europeu en els darrers dos anys. El primer, dut a terme el 2013, es va titular «The European Dimension in the National Reforms Programmes and the Stability Or Convergence Programmes».
 

 

Jaume Belles i Sampera (RISKCENTER-IREA)  guanya el XI Premi Ferran Armengol i Tubau 2014

El passat 27 d’octubre va tenir lloc, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, l’acte de lliurament del XI Premi Ferran Armengol i Tubau 2014 a la millor obra escrita sobre assegurances, des de les perspectives econòmica, jurídica, històrica, financera o social. Enguany, el jurat del Premi ha decidit guardonar el treball «Noves mesures del risc a efectes de solvència a les companyies d’assegurances» escrit per Jaume Belles i Sampera, investigador predoctoral del RISKCENTER-IREA. El treball proposa formes innovadores de mesurar el risc, especialment útils en la presentació de resultats de Solvència II i que són igualment aplicables a Basilea III. La seva recerca ha estat publicada a la prestigiosa revista Risk Analysis.

 

 

AQR-Lab presenta un estudi sobre els efectes de la liberalització d’horaris comercials a Barcelona 

El passat 7 d’octubre es va presentar a l’Ajuntament de Barcelona l’“Estudi sobre els efectes de la liberalització d’horaris comercials a la ciutat de Barcelona” realitzat pels Drs. Jordi Suriñach, Esther Vayá i Jordi López-Tamayo, tots tres membres d’AQR-Lab.


En l’estudi, s’analitza una liberalització progressiva del nombre de diumenges i festius anuals en què poden obrir els comerços, fins a augmentar-los a vuit o deu més per any.


A més, s’estudien diversos escenaris amb més o menys dies festius d’obertura de comerços a la ciutat i en preveu la viabilitat i l’impacte econòmic. Ara, el Govern municipal posa la recerca a disposició del sector del comerç com un instrument més a tenir en compte a l’hora de prendre possibles decisions que l’ajudin a reactivar l’activitat econòmica i millorar les seves perspectives amb vista al futur.

 


 

 

Es publica el treball “The Business Excellence Attraction Composite Index (BEACI) in small areas. Design and application to the municipalities of the Barcelona province”

 

 

Des del passat 20 d’Octubre ja està disponible la versió online del treball “The Business Excellence Attraction Composite Index (BEACI) in small areas. Design and application to the municipalities of the Barcelona province” realitzat per l’equip d’investigadors Joaquim Murillo, Javier Romaní i Jordi Suriñach. L’equip d’investigadors AQR-IREA fa uns anys que treballa per desenvolupar una eina metodològica que faci possible avaluar els entorns socioeconòmics que caracteritzen als principals municipis de la província de Barcelona, pel que fa a les possibilitats per atreure i mantenir l’activitat empresarial d’alt nivell tecnològic o intensiva en coneixement i baix impacte mediambiental.

 

 

Per descarregar l’article: www.ub.edu/irea/noticies/2014/2.pdf

 

 

 


 

 

AQR ha estat citat com a grup expert en turisme per SICTUR

 

 

Per veure la nota de premsa: www.ub.edu/irea/noticies/2014/1.pdf

 

 


 

Newsletter IREA-UB

 

Ja está disponible el Newsletter del 2º semestre del 2013.

Per veur-ho complet: [+]

 


 

AQR-Lab presenta un estudi sobre l’impacte econòmic, cultural i social de les activitats del Ministeri de Defensa

 

El passat 29 de maig, els Drs. Jordi Suriñach, José Ramón García, Joaquim Murillo, Javier Romaní i Esther Vayá, tots ells membres d’AQR-Lab, van presentar l’estudi titulat “Impacte Econòmic, Cultural i Social de la Defensa”. L’objectiu d’aquest, és d’identificar i quantificar l’impacte econòmic, cultural i social derivat de les activitats pròpies del Ministeri de Defensa i els seus Organismes Autonòmics.

L’estudi ha estat organitzat en dos gran blocs. El primer quantifica l’impacte econòmic, en termes de Producció, Valor Afegit Brut (VAB), població ocupada i recaptació fiscal, associat al conjunt d’activitats del Ministeri de Defensa. I el segon analitza els efectes de naturalesa intangible, de caràcter immaterial, o bé que resulten de difícil quantificació.

Per veure més informació:[+]

 


 

El Dr. Daniel Albalate ha publicat el llibre " The Privatisation and Nationalisation of European Roads: Success and Failure in Public Private Partnerships "

El Dr. Daniel Albalate (GIM-IREA) ha publicat el llibre“The Privatisation and Nationalisation of European Roads: Success and Failure in Public Private Partnerships”, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK. Aquest llibre distintiu examina l'estat actual i les tendències de la propietat, la gestió i el finançament de les carreteres europees d'alta capacitat. Oferint una anàlisi de tres països pioners en la privatització de carreteres, Espanya, França i Itàlia, des dels seus orígens fins als seus desenvolupaments recents, s'avalua com el disseny de les polítiques de privatització pot conduir al seu èxit o fracàs.

 


 

Jenifer Ruiz-Valenzuela, XI Premi “ALdE jóvenes investigadores”

Jenifer Ruiz-Valenzuela, investigadora associada d'AQR-IREA, ha guanyat el XI Premi “ALdE jóvenes investigadores” que es va lliurar en el "XVII Encuentro de Economía Aplicada", pel treball titulat "Job loss at home: Children's grades during the great recession in Spain".

Per veure més informació:[+]

 


 

Número especial a la revista Spatial Economic Analysis del AQR Workshop 2011

La revista Spatial Economic Analysis recentment ha publicat un número especial amb articles seleccionats del Workshop d’AQR en “Inequality and Regional Growth and Cohesion”.

Els dos primers articles, de De Dominicis i Monastiriotis, es centren en l’anàlisi del creixement regional i examinen la influencia de la aglomeració i el desenvolupament nacional, respectivament, sobre el creixement regional. L’article de Rodríguez-Pose i Ezcurra estudia la forma com la apertura comercial afecta les desigualtats regionals dins del país; mentre que l’article de Kyriacou i Roca-Sagalés examina la forma com les desigualtats regionals afecten la qualitat del govern a nivell nacional. Per últim, l’article de Salotti i Sacchi examina l’efecte de les diferents formes de descentralització sobre la desigualtat d’ingressos a nivell del nucli familiar.

Per veure més informació:[+]

 


 

Education for All Global Monitoring Report

Sandra Nieto i Raúl Ramos han col·laborat en el 2013/4 Education for All Global Monitoring Report elaborat per la UNESCO. L’informe explica com invertir en els professors, i altres reformes destinades a enfortir l'aprenentatge equitatiu, transformant les perspectives de persones i societats a llarg termini.

Per veure més informació:[+]

 


 

Parlament Europeu: “Wage Dispersion in the EU”


El Parlament Europeu ha encarregat a AQR-Lab de la Universitat de Barcelona un estudi sobre la dispersió salarial a la Unió Europea. En una convocatòria competitiva oberta per l’esmentada institució, un equip de la UB compost pels Drs. Jordi Suriñach, Enrique López-Bazo, Raul Ramos i Vicente Royuela (AQR-Lab), juntament amb l’Institut Deutsches für Wirtschaftsforschung (DIW), han estat seleccionats per dur a terme aquest estudi.
L’objectiu del mateix és analitzar el paper de les polítiques estructurals, en particular aquelles que fan referència a la regulació del mercat laboral, sobre els canvis recents en la desigualtat dels ingressos laborals en els Estats membres de la UE.

A més, aquest estudi proporcionarà una anàlisi en profunditat sobre l'efecte en els salaris i en la desigualtat dels ingressos laborals del sistema de negociació col·lectiva, de l'existència i la magnitud relativa d'un salari mínim i de la coexistència de llocs de treball de diferent qualitat.

Aquest nou projecte és el segon que el laboratori AQR-Lab efectua en els darrers dos anys pel Parlament Europeu.
El primer, dut a terme al 2013, es va titular The European Dimension in the Nation-al Reforms Programmes and the Stabil-ity Or Convergence Programmes. Ambdós estudis han estat liderats per l’equip de la UB.


 

Mercedes Ayuso ha estat designada membre del fòrum d'experts per a l’ Institut de Pensions BBVA

Mercedes Ayuso (RISKCENTER-IREA) ha estat nomenada membre del fòrum d'experts per a l’ Institut de Pensions BBVA. Aquest fòrum realitzarà investigacions sobre els sistemes de seguretat social. L’ Institut també contribuirà a la difusió dels resultats en matèria de pensions i de jubilació a la societat i ajudarà a aclarir les idees financeres i demogràfiques sobre els plans de pensions existents. Altres membres distingits són José Antonio Herce, Robert Holzmann, Javier Diaz Jimenez i Jorge Bravo.


 

 

 

Newsletter IREA-UB

 

 

 

Ja està disponible el Newsletter del 2on semestre del 2013.

Per veure-ho complet: [+]

 

 

 


 

 

 

AQR-Lab assessora al Parlament Europeu

 


El Laboratori de trasnferència AQR-Lab, junt amb l’Institut “Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW)” assessora al Parlament Europeu realitzant un estudi titulat “The European Dimension in the National Reforms Programmes and the Stability Or Convergence Programmes”.


Amb l’objectiu de proporcionar informació històrica als Membres del Parlament Europeu, en particular als membres que participen en un grup de treball intern nomenat “European Semester Working Group (ESWG)”.


A més aquest estudi examina si el European Semester ha modificat la forma en la que els governs realitzen els pressupostos. És a dir, estudiar de quina manera el control de les Institucions Europees i la participació del Parlament Europeu, juntament amb els parlaments nacionals, modifiquen les polítiques nacionals, de forma que aquests tinguin en compte les polítiques econòmiques de tota la regió Europea.

 

 

 

 


 

 

AQR-Lab presenta un estudi econòmic sobre l’Alhambra 
Els Drs. Jordi Suriñach, Joaquim Murillo, Javier Romaní i Esther Vayá (AQR-Lab) han presentat l’”Estudi del impacte econòmic del Conjunt Monumental de l’Alhambra i Generalife (CMAG) sobre la ciutat de Granada”.


L’objectiu d’aquest estudi ha estat conèixer l’impacte que el Conjunt Monumental de l’Alhambra i Generalife (CMAG) genera sobre el seu entorn, principalment a la ciutat de Granada, així com la seva quantificació i sectorialització. S’aborda l’anàlisi de la contribució del CMAG al desenvolupament de la ciutat de Granada a l’any 2010, tenint en compte la naturalesa multidimensional (econòmica, social i cultural) dels efectes resultants.


Aquest treball ha estat patrocinat pel “Patronato de la Alhambra y Generalife” i “La Caixa”.

 

 

Per veure la nota de premsa: [+]

 


  

Germà Bel, Conseller Assessor per a la Transició Nacional


El Dr. Germà Bel (GiM-IREA) ha estat nomenat Conseller Assessor per a la Transició Nacional compost per persones de reconegut prestigi en diferents disciplines.


El Consell Assessor per a la Transició Nacional, que es va constituir l’11 d’abril, té com a objectius: analitzar i identificar totes les alternatives jurídiques disponibles sobre el procés de transició nacional; assessorar el Govern sobre la identificació de les estructures estratègiques per al funcionament futur del Govern i de les institucions catalanes, i optimitzar-ne els recursos disponibles; proposar actuacions i impulsar la difusió del procés de transició nacional entre la comunitat internacional i identificar-ne suports.

 

 


 

 

Mercedes Ayuso, membre del Consell d’Experts en pensions

 
La Dra. Mercedes Ayuso (Riskcenter-IREA), ha estat nomenada pel Consell de Ministres, membre del Comitè d’Experts format per 12 components de reconegut prestigi i de diferents àmbits: sociologia, economia, actuarial, dret i fiscal.

El Comitè d’Experts definirà el factor de sostenibilitat del sistema públic de pensions, amb el fi d’establir un model que permeti mantenir la proporcionalitat entre les contribucions i les prestacions del sistema, així com garantir la seva viabilitat en el futur.

 


 

Jordi Rosell (GiM-IREA), premi Societat Econòmica d'Amics del País

 

 

Jordi Rosell (GiM-IREA) ha estat guardonat amb d’un dels premis de la Societat Econòmica d'Amics del País, amb el treball titulat “Ciutat, creixement econòmic i eficiència dels serveis públics: Anàlisi econòmic del model de gestió del servei d'autobusos a l'àrea metropolitana de Barcelona”.

 

Els Premis Fundació Barcelonesa d’Amics del País, guardonen treballs de recerca en l’àmbit universitari relacionats amb el desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona i els seus voltants, especialment en els camps del comerç, les noves tecnologies, la cultura i el coneixement.


 

 

El Dr. Jordi Suriñach convidat a la “Cátedra Cantabria 2013”

 El Dr. Jordi Suriñach (AQR-IREA) ha estat convidat per la “Cátedra Cantabria 2013”, a participar el proper 8 d’abril a la conferència titulada “Diferències regionals a Europa: Situació actual, evolució i factors explicatius”.

“Cátedra Cantabria 2013” és una iniciativa que es desenvolupa amb la col·laboració de la Universidad de Cantabria i el Parlament de Catabria. Pretén ser un fòrum  acadèmic on exposar i debatre alguns aspectes rellevants de l’Economia i la Universitat en relació a la societat actual. Però, també té per objectiu obrir una reflexió a tots els agents econòmics i socials, amb una sèrie d’activitats destinades a estudiants no universitaris i al conjunt d’universitat del Grup G9.

 

Per veure el programa: [+]


 

Riskcenter guardonat amb el premi RecerCaixa 2012

 

El passat 22 de febrer, l’Obra Social la Caixa i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) van lliurar els ajuts als projectes seleccionats en la tercera convocatòria del programaRecerCaixa, una iniciativa que té l’objectiu de donar suport a la recerca científica d’excel·lència a Catalunya i apropar el món de la ciència al conjunt de la societat.


En l’àmbit de la Salut Pública (Envelliment Actiu i Saludable), el Grup Riskcenter-IREA va rebre l’ajut de la convocatòria RecerCaixa pel projecte titulat “Anàlisi cost-benefici de l’adaptació funcional de la llar en persones grans”.


 

Presentació de l’estudi “El Sector Asegurador ante las

transformaciones del estado del bienestar"

 

El 13 de febrer es va presentar a la Sala d’Actes de la Borsa de Barcelona l’estudi “El Sector Asegurador ante las transformaciones del estado del bienestar" dirigit per Pilar Blanco-Morales (Universidad de Extremadura) i Montserrat Guillén (Riskcenter-IREA).

L'estudi té diversos capítols que tracten de aspectes sobre els projectes normatius de la DGS, les directives europees sobre assegurances i temes de màxima actualitat per a les entitats. Ha estat patrocinat per la Fundación de Estudios Financieros.

La clausura de l’acte va ser a càrrec del Sr. Jordi Òliva, Director General de Política Financera, Tresor i Assegurances de la Generalitat de Catalunya.

 


 

Publicat un special issue sobre el projecte europeu IAREG al Regional Studies

 

Ha estat publicat l’special issue a la revista Regional Studies, que es deriva del projecte IAREG del 7è Programa Marc, que el Grup AQR-IREA va coordinar del 2008-2010.

El projecte Intangible Assets and Regional Economic Growth (IAREG), tenia com a objectiu analitzar el paper exercit pels actius intangibles en la generació d’innovació i la competitivitat, i conseqüentment, el creixement econòmic i augment de la productivitat a nivell regional, amb especial èmfasi en l’espai geogràfic en el qual aquests processos es produeixen.

 

Els articles publicats de membres del grup AQR-IREA són els següents:

López-Bazo, E.; Moreno, R., (2012) “Profitability of investment in education: Evidence from Spanish regions”. Regional Studies, 46 (10), p. 1333-1346.

López-Bazo, E.; Motellón, E., (2012) "Human Capital and Regional Wage Gaps". Regional Studies, 46 (10), p. 1347-1365.

Manca, F., (2012) “Human Capital Composition and Economic Growth at the Regional Level”. Regional Studies, 46 (10), p. 1367-1388.

Ramos, R.; Suriñach, J.; Artís, M., (2012) "Regional Economic Growth and Human Capital: The Role of Over-education". Regional Studies, 46 (10), p. 1389-1400.

Suriñach, J.; Moreno, R., (2012) "Introduction: Intangible Assets and Regional Economic Growth".Regional Studies, 46 (10), p. 1277-1281.

 


 

AQR-IREA publica un estudi sobre l’impacte de la reducció del déficit fiscal

 

El Departament d’Empresa i Ocupació, de la Generalitat de Catalunya, ha publicat un estudi realitzat pels Drs. Raül Ramos, Jordi Suriñach i Esther Vayá, tots ells d’AQR-IREA, titulat “Impacte de la reducció del dèficit fiscal sobre la renda i l’ocupació a Catalunya”.


L’estudi fa una estimació dels efectes sobre la producció, el valor afegit brut (VAB) i l'ocupació a Catalunya d'una reducció del dèficit fiscal Catalunya-Espanya, aplicant la metodologia input-output, i comparant amb simulacions similars realitzades amb el model QUEST-CT.


Per veure més informació: [+]


 

AQR-IREA particparà en el 6th Urban Research and Knowledge Symposium

 

 

AQR-IREA participarà en el 6è Simposi sobre ciutats organitzat pel Banc Mundial: Rethinking Cities: Framing the Future, que es portarà a terme del 8 al 10 d'octubre.

 

El Simposi pretén informar i contribuir en les decisions polítiques que poden ajudar als legisladors a gestionar l’eficiència econòmica potencial, la sostenibilitat ambiental així com els compromisos d’equitat social associats a la urbanització.

 

 

El dia 8 d'octubre, Vicente Royuela (AQR-IREA) i David Castells (AQR-IREA)presentaran "Agglomeration, Inequality, and Economic Growth".Per més informació: [+]

 


 

AQR-IREA publica un article sobre les causes de l’abandonament universitari

 

La revista “Educational Studies” publica l’article “Learning outcomes and dropout intentions: an analytical model for Spanish universities” dels Drs. Lola C. Duque,  Juan Carlos Duque i Jordi Suriñach, aquests dos últims membres d’AQR-IREA.

Aquest article presenta un model d’investigació, en concret un model d’equacions estructural, que estudia els factors que afecten a la decisió d’abandonar els estudis universitaris. El model inclou tant variables objectives (com el rendiment universitari) com altres de subjectives. Concretament, considera variables com la qualitat de l’educació rebuda, la qualitat dels recursos educatius que es destinen, la confirmació d’expectatives inicials que tenien els estudiants a l’entrar a la universitat, el seu nivell d’esgotament emocional, la implicació de l’estudiant i els  coneixements i competències que adquireixen. L’article demostra que per reduir l’abandonament, es requereixen esforços tant per millorar el nivell cognitiu dels estudiants com el seu nivell de satisfacció, concretant en cada cas les variables més rellevants.

L’estudi es basa en una mostra àmplia de dades de les titulacions d’Administració i Direcció d’Empreses i d’Infermeria de les universitats de Barcelona, Rovira i Virgili, UOC i  VIC. L’article és el resultat d’un projecte finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia (Projecte EA2007-0184).

 

 


 

 

El Dr. Jordi Suriñach, convidat per la Secretaria d’Estat d’I+D+i a la

Jornada del 7è Programa Marc

 

 

El Dr. Jordi Suriñach (AQR-IREA), participarà com a ponent a la taula de Ciència Socioeconòmiques i Humanitats a la “Jornada del 7è Programa Marc d’I+D de la Unió Europea: com tenir èxit en les convocatòries 2013”, com a expert gràcies a la participació d’AQR-IREA en diferents convocatòries de projectes europeus, com actualment el lideratge al “Sharing KnowledgE Assets: InteRregionally Cohesive NeigHborhoods” (SEARCH), i abans el “Intangible Assets and Regional Economic Growth” (IAREG).

La jornada l’organitza la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, en col·laboració amb el “Consejo Superior de Investigaciones Científicas” (CSIC) i el “Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI)”. A més, té com a objectiu afavorir la participació espanyola en els programes europeus d’I+D+I i impulsar la concurrència d’investigadors, equips i entitats a les convocatòries del 7è Programa Marc d’I+D de la Unió Europea.

 

Per veure l’agenda: [+]

 


 

AQR-IREA formula el sistema municipal d’indicadors

d’excel·lència empresarial (SMIEE)

 

El Grup de Recerca AQR-IREA ha elaborat un estudi que avalua 26 municipis de la província de Barcelona i la idoneïtat dels entorns socioeconòmics de cadascun d’ells a l’hora d’atraure activitat empresarial d’excel·lència, és a dir, d’alt nivell tecnològic, intensiva en coneixement i amb un baix impacte mediambiental. L’estudi, dirigit pel Dr. Jordi Suriñach i patrocinat per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, es pot consultar a la xarxa mitjançant aquest enllaç.

Els autors del treball han formulat el sistema municipal d’indicadors d’excel·lència empresarial (SMIEE), un indicador complex en què es ponderen i s’integren factors de tipus divers vinculats a la localització empresarial. Així, l’SMIEE té en compte dades del mercat de treball, de la disponibilitat i el preu de sòls i locals, d’infraestructures, accessibilitat, matèries primeres, regulacions, nivell impositiu, incentius que ofereix l’administració pública, existència d’economies d’aglomeració, qualitat de vida i medi ambient, i innovació. Un cop obtingudes totes les dades, es pot jerarquitzar els municipis en funció del grau en què les característiques del seu entorn socioeconòmic resulten adients per mantenir o implantar-hi activitat empresarial d’excel·lència.
 
L’estudi també té una part descriptiva estadística que és una mena de fotografia sobre l’estat actual de la implantació d’activitats d’excel·lència empresarial a cada municipi. Les localitats analitzades representen el 72,3 % de la població total de la província de Barcelona i acullen el 75 % dels llocs de treball. Aquesta és la segona vegada que es fa l’estudi, que va tenir una primera edició el 2005.

 


 

AQR-IREA publica un treball sobre indicadors de demografia empresarial

 

La revista “Investigaciones Regionales” publica l’article “Propuesta metodológica para la desagregación espacio-temporal de los indicadores de demografía empresarial” dels Drs. Juan Carlos Duque, José Ramón García i Jordi Suriñach, tots ells d’AQR-IREA. 

Aquest treball neix de la col·laboració prèvia del grup amb el Departament de Treball de la Generalitat de Cataluña. L’objectiu és l’obtenció d’una metodologia que permeti estimar, trimestralment, la demografia empresarial a Catalunya, en concret que calculi les altes i baixes empresarials, fent-les compatibles amb les dades oficials anuals. A més, es permet calcular la probabilitat de supervivència de les esmentades empreses. Aquest disseny permet fer un seguiment trimestral de l’evolució empresarial, amb l’avantatge que això suposa per l’anàlisi de conjuntura.

Per veure l’article complet: [+]

 


 

Ernest Miguélez, Premi “ALdE Jóvenes Investigadores” 2012


Ernest Miguélez (AQR-IREA) ha estat guardonat amb el Premi “ALdE Jóvenes Investigadores” 2012, per l’article "How do geographically mobile innovators influence network formation?" Aquest ha estat concedit en el  XV Encuentro de Economía Aplicada (EEA-2012), celebrat a La Corunya el passat 7 i 8 de Juny.

 


 

Jordi Suriñach, nou president de la “Asociación Española de Ciencia Regional” (AECR)

 

 

El catedràtic d’Economia Aplicada de la UB, el Dr. Jordi Suriñach, fins ara president de la Associació Catalana de Ciència Regional, ha estat elegit president de la “Asociación Española de Ciencia Regional” (AECR). El Dr. Suriñach és també director de l’Institut de Recerca IREA-UB i director de l’àmbit de transferència del grup de recerca AQR-IREA, a més actualment coordina el projecte SEARCH del 7é Programa Marc de la UE.  És investigador en temes d’economia regional i urbana  i consultor de diferents Administracions de la UE, i d’àmbit estatal, regional i local. En 2011, va presidir el 51 Congrés de l’Associació Europea de Ciència Regional celebrat en Barcelona.

 


La Dra. Montserrat Guillén (RISC-IREA), premiada amb l'ICREA 2011

 

La Dra. Montserrat Guillén (RISC-IREA), ha estat premiada amb l’ICREA Acadèmia 2011, que vol incentivar l’excel·lència investigadora del personal docent i investigador doctor de les universitats públiques de Catalunya.

L’Institut IREA-UB compta amb 3 premiats, junt amb la Dra. Montserrat Guillén, van ser guardonats el Dr. Josep Lluís Carrion-i-Silvestre (2009) i el Dr. Germà Bel (2010).

 

Per més informació veure el link: [+]

 


 

Montserrat Guillén, presidenta de l’European Group of Risk and Insurance Economists (EGRIE)
 


Montserrat Guillén (RFA-IREA), destaca per ser la primera dona que presideix aquesta associació des de la seva creació, i per ser la persona que accedeix a la presidència a una edat més jove. El vicepresident és el Dr. Ray Rees, autor del llibre The Microeconomics of Insurance.
 
L’European Group of Risk and Insurance Economists (EGRIE) és una societat europea sense ànim de lucre amb seu a Munich (Alemanya) dedicada a promoure la investigació sobre el risc i les assegurances. Va ser creada per la Geneva Association el 1973 i ha estat finançada per aquesta associació des d’aleshores. Organitza reunions anuals amb presentacions de qualitat que són un referent internacional, té una revista oficial indexada i fermament establerta en la comunitat acadèmica, i convoca anualment el premi Ernst Meyer a un treball de recerca d’excel·lència.
 
El vincle permanent amb la Geneva Association li proporciona una relació molt privilegiada amb les principals companyies asseguradores del món. La Geneva Association es dedica a investigar el valor estratègic de les assegurances i de la gestió de riscos, i compta estatutàriament entre els seus membres del consell amb 90 directors generals (CEO) de les companyies d’assegurances més grans del món.


 

Vicente Royuela presenta el seu llibre «La Economía del Escalafón»

 

Vicente Royuela (AQR-IREA), presentarà el seu llibre La Economía del Escalafón, el proper 2 de febrer, de 19 a 20.30 h a la Sala de Graus de la Facultat.

Basant-se en models econòmics i anàlisis economètriques, aquesta obra estudia els fonaments del mercat laboral taurí a partir de la classificació anomenada «escalafó», que s’utilitza des de fa molt temps en el món de la tauromàquia per jerarquitzar la importància dels seus diferents actors. Al llarg de cinc capítols, s’examina tant la informació que aporta aquest rànquing com la que oculta, completant-se amb classificacions alternatives que inclouen altres criteris. Aquest llibre, documentat amb profusió de dades, proposa un model d’anàlisi econòmica d’interès per a qualsevol lector.

 


 

El Dr. Bel, Premi Catalunya d’Economia

 

El passat dimarts 29 de novembre, va tindre lloc el lliurement del XIII Premi Catalunya d’Economia, que atorguen la Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i l’Obra Social de Catalunya Caixa on el Dr. Germà Bel (GiM-IREA) va ser premiat pel seu llibre Espanya, capital París. Tots els camins porten a Madrid.


El Premi Catalunya d’Economia, de caràcter biennal, premia la millor obra, treball o estudi en general sobre l’economia dels Països Catalans. L’objectiu del premi és reconèixer i estimular els esforços per a una investigació d’alta qualitat.

 

 


El Dr. Germà Bel, membre d’UB-IREA, premiat al ICREA Acadèmia 2010

 

 

El passat 25 d’octubre va tenir lloc el lliurament del guardó ICREA Acadèmia, presidit pel conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat Andreu Mas-Colell, que reconeix el treball de recerca de 25 professors de les universitats de Catalunya, entre els que es troba elDr. Germà Bel (GiM-IREA). Felicitats!.

Aquest any la Universitat de Barcelona ha estat la més guardonada, dins de la xarxa d’universitat públiques, amb un total de catorze premis ICREA Acadèmia, que pretén incentivar l’excel·lència investigadora del personal docent i investigador doctorat de les universitats públiques de Catalunya.

Per a més informació: [+]


 

El Dr. Daniel Albalate, premiat

 

 

El Dr. Daniel Albalate (membre de GiM-IREA) ha obtingut el Premi Joan Sardà Dexeus d’Economia per l’obra col·lectiva La indústria catalana després de la crisi.

 

 

El Premi Joan Sardà Dexeus, que atorga la Revista Econòmica de Catalunya des del 1996, porten el nom del professor Joan Sardà Dexeus en reconeixement d’aquest antic professor de la UB per la seva tasca en el camp de l’economia.

 

 

Per a més informació: [+]


 

AQR-IREA  publica un estudi per Manpower Professional sobre la Qualitat LaboralRecentment ha estat publicat un estudi de Qualitat Laboral per Manpower Professional realitzat per investigadors del grup AQR-IREA.

Aquest estudi presenta el nivell i l’evolució de la Qualitat Laboral desagregant la informació per Comunitats Autònomes, categories professionals, mida de l’empresa i sectors econòmics.

L’informe ha estat realitzat sota la direcció dels Drs. Manuel Artís, Jordi Suriñach i Jordi López-Tamayo.

Per més informació veure el link.


 

I Jornadas sobre conservación y gestión cultural en monumentos, paisajes y sitios patrimonio mundial

 

Els pròxims dies del 14 al 18 de novembre del 2011, tindrà lloc a Granada les “I Jornadassobre conservación y gestión cultural en monumentos, paisajes y sitios patrimonio mundial”, on el Dr. Jordi Suriñach (AQR-IREA) participa amb la ponència titulada “Cuantificación del Impacto Económico de patrimonio Cultural”.

 

Aquestes Jornades organitzades per la “Fundación Instituto Euroárabe de Educación y Formación” i el “Patronato de la Alhambra y Generalife”, tenen l’objectiu de promoure estratègies comuns pel desenvolupament sostenible i la conservació del Patrimoni entre els gestors de Monuments, Paisatges Culturals i Patrimonis Mundials, procedents dels Països Àrabs i Europa.

 

Per veure el programa complet: [+]


 

AQR-IREA organitza el dilluns 12 de Setembre el kick off meeting del projecte SEARCHUna vegada acabat el projecte europeu IAREG, corresponent al setè programa marc de la UE, el grup AQR-IREA de la Universitat de Barcelona tornarà a liderar un nou projecte europeu en el setè programa marc, anomenat SEARCH (Sharing KnowledgE Assets: InteRegionally Cohesive NeighborHoods).

En el projecte hi participen 17 institucions de la qualitat de la London School of Economics (Regne Unit), Universiteit Utrecht (Holanda), Panepistimio Thessalias (Grècia), Universita degli Studi di Cagliary (Itàlia), Wirstschaftsuniversitat Wien (Austria), Brunel University (Regne Unit), University of Pecs (Hongria), State University Higher School of Economics (Russia), The Hebrew University of Jerusalem (Israel), entre d’altres universitats, a les que s’afegeixen l’Institut Europeu de la Mediterrània, l’International Center for Black Sea Studies i el Turkye Bilimsel Ve Teknolojik Arastirma Kurumu.

La presència de la UB en el projecte és destacat per quan el coordinador general del projecte (el Dr. Jordi Suriñach) i dos dels coordinadors dels Work Packages (Dra Rosina Moreno i Dr Raül Ramos), són membres d’AQR-IREA.

El projecte suposa un reconeixement a la tasca realitzada en el Projecte IAREG recent finalitzat, que va ser el primer liderat per un equip català en l’àmbit de l’economia, i que va obtenir una avaluació molt favorable, atès que part dels partners ara també estan implicats en el nou projecte SEARCH.

L’objectiu de SEARCH és l’estudi de les relacions que hi ha entre els països de la Unió Europea amb els països veïns, en especial analitzar aspectes com la mobilitat de persones, de capitals, de béns i en coneixement per tal d’enfortir les relacions entre la Unió Europea i els països veïns, tant de l’Est d’Europa, com del Pròxim Orient, com del Nord de la Mediterrània.  En aquest sentit, es dedicarà una especial atenció a enfortir els lligams en termes de mobilitat de persones qualificades i de projectes de recerca i innovació, per afavorir la difusió del coneixement.

El kick off meeting, que es celebrarà a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB el proper  12 de setembre del 2011.


 

Els Drs. Bel i Fageda, premiats


L’article titulat “Private Production of Public Services Cheaper than Public Produc